Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

06.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat zajęć: Sporządzanie ciast biszkoptowo – tłuszczowych

Zagadnienia do zajęć:

  1. Cechy charakterystyczne ciasta
  2. Składniki podstawowe i uzupełniające ciasta
  3. Techniki wykonania ciasta
  4. Asortyment wyrobów z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego

W celu zapoznania się z tematem proszę przeanalizować treści podręcznika zawarte w rozdziale CIASTA BISZKOPTOWE oraz WYROBY Z CIASTA BISZKOPTOWEGO.

almanach tom 4 technologia ciastkarska

Następnie proszę obejrzeć film BABKA PIASKOWA

Waszym zadaniem na dzisiaj będzie wypełnienie kart pracy dotyczących sporządzania jednego z wyrobów z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, czyli babki piaskowej. A dlaczego babka piaskowa? Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe jest nazywane ciastem piaskowym ze względu na rozsypującą się strukturę i dlatego tych nazw używamy zamiennie.

KARTA PRACY PIASKOWE 1

Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl

Pozdrawiam

Dorota Gajowy