Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

24.06.2020 r.

Temat: Sporządzanie deserów gorących

Celem zajęć jest poznanie asortymentu deserów gorących oraz ich technik sporządzania.

Dzisiaj proponuję bardzo smaczny i prosty deser – smażone banany.

Receptura:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki, wody, przypraw i proszku do pieczenia.
  2. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połówki i jeszcze raz w poprzek na pół.
  3. Na patelni rozgrzać olej i wkładać do niego zanurzone w cieście banany.
  4. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Odsączyć z tłuszczu i natychmiast podawać.

Można je podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, z płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Można też flambirować

.Banany smażone w cieście - przepis • Kuchnia Lidla

Życzę udanych wakacji!

Dorota Gajowy