24.06.2020 r.
Temat: Sporządzanie deserów gorących
Celem zajęć jest poznanie asortymentu deserów gorących oraz ich technik sporządzania.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny i prosty deser – smażone banany.
Receptura:
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek zimnej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju
Wykonanie:
- Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki, wody, przypraw i proszku do pieczenia.
- Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połówki i jeszcze raz w poprzek na pół.
- Na patelni rozgrzać olej i wkładać do niego zanurzone w cieście banany.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Odsączyć z tłuszczu i natychmiast podawać.
Można je podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, z płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Można też flambirować
.
Życzę udanych wakacji!
Dorota Gajowy