Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

27.05.2020 r.

Temat: Sporządzanie ciast parzonych

Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciast parzonych.

Dzisiaj proponuję wykonanie ciasta ptysiowego z kremem i owocami, czyli tarty ptysiowej. Receptura poniżej.

Składniki

ciasto ptysiowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka (M)
  • 150 ml wody
  • 100 g masła lub margaryny

krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

wierzch:

  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin
  • świeża mięta do dekoracji

Przepis

  1. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników.
  3. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
  5. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  6. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy.
  7. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
  8. W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka.
  9. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając.
  10. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
  11. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy.
  12. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  13. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.
  14. Całość dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

Możecie zmniejszyć ilości składników i upiec mini tartę. Możecie też użyć dowolnych owoców, jakie lubicie lub też z przetworów. Myślę jednak, że najlepsze będą świeże.

Zdjęcia z przebiegu Waszej pracy oraz efektu końcowego proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy