27.05.2020 r.
Temat: Sporządzanie ciast parzonych
Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciast parzonych.
Dzisiaj proponuję wykonanie ciasta ptysiowego z kremem i owocami, czyli tarty ptysiowej. Receptura poniżej.
Składniki
ciasto ptysiowe:
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka (M)
- 150 ml wody
- 100 g masła lub margaryny
krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 125 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 50 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła
wierzch:
- 100 g jeżyn
- 100 g malin
- świeża mięta do dekoracji
Przepis
- W rondlu zagotowujemy wodę z masłem.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
- Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Wilgotną łyżką rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy.
- Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
- W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka.
- Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając.
- Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
- Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy.
- Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.
- Całość dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Możecie zmniejszyć ilości składników i upiec mini tartę. Możecie też użyć dowolnych owoców, jakie lubicie lub też z przetworów. Myślę jednak, że najlepsze będą świeże.
Zdjęcia z przebiegu Waszej pracy oraz efektu końcowego proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy