Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

25.05.2020 r.

Temat: sporządzanie ciast parzonych.

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności sporządzania wybranych wyrobów z ciast parzonych.

Dzisiaj proponuję przygotowanie karpatki z kremem. Poniżej zamieszczam recepturę na ciasto.

KARPATKA

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300 g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80 g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 2 żółtkaSposób przygotowania:
    1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na ogniu i gotować powoli, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    2. Ciasto podzielić na 2 części.
    3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
    5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
    6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
    7. Gotowe posypać cukrem pudrem

Gotowe ciasto powinno wyglądać podobnie, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli nie chcecie przygotowywać dużej blachy ciasta, możecie zmniejszyć ilość składników i upiec blaty ciasta w mniejszej blaszce.

Karpatka

Zdjęcia z przebiegu Waszej pracy i produktu finalnego przyślijcie do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy