Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

18.05.2020 r.

Temat: sporządzanie ciast parzonych

Dzisiaj poznany  technikę sporządzania ciasta parzonego (ptysiowego) i przygotujecie najpopularniejsze wyroby z tego ciasta, czyli ptysie. Proponuję przygotowanie ptysi na słodko, ale możecie również wykonać ptysie wytrawne z nadzieniem np. grzybowym.

Na początek proszę obejrzeć film ilustrujący produkcję ciasta parzonego.

W trakcie produkcji proszę zwrócić uwagę na temperaturę składników. Masę po zaparzeniu mąki trzeba koniecznie schłodzić, zanim zaczniecie dodawać do niej jaja. Kolejna rzecz to konsystencja ciasta. Ciasto po połączeniu z jajami nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. W recepturze przewidziane są 4 jaja, ale jeżeli uznacie że ciasto ma właściwą konsystencję to możecie wykorzystać tylko 3. Jeżeli odwrotnie, po dodaniu 4 jaj, będzie zbyt gęste, to trzeba będzie dodać kolejne jajo.

Ptysie będziecie formować przy pomocy worka cukierniczego, a jeżeli nie posiadacie to możecie użyć łyżki. Ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między ciastkami.

Ptysie bezglutenowe

PTYSIE NADZIEWANE MASĄ PIANKOWĄ

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Wykonanie:

  1. W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  3. Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta śr. ok. 4-5 cm, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
  4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
  5. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub różową masą piankową.

Różowa masa piankowa:

  • 4 białka
  • pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  1. Białka z cukrem ubić nad parą na sztywną pianę.
  2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).

 

Ptysie - Delicious Time

Gotowe ptysie powinny wyglądać tak, jak na zdjęciu. A na zdjęcia z przebiegu Waszej pracy czekam pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Życzę owocnej pracy.

Dorota Gajowy