Dzień dobry
02.06.2020r.
Temat zajęć : Sporządzanie deserów zimnych
Cel zajęć : poznanie asortymentu deserów oraz zasad sporządzania
Od dzisiaj będziemy sporządzać desery. Desery to potrawy słodkie, ciepłe, zimne , zazwyczaj podawane na zakończenie obiadu lub stanowi oddzielne danie. Bywa także przekąską, która z filiżanką kawy czy herbaty jest głównym menu w kawiarni. Deser musi być smaczny, estetyczny, przyciągać wzrok ciekawą aranżacją.
Asortyment deserów zestalanych na zimno:
- Galaretki ( owocowe, mleczne)
- Owoce w galaretce
- Kremy (owocowe, śmietankowe)
- Musy
Proszę zapoznać się z materiałem z podręcznika na stronach 306 -311 ( desery zestalane na zimno)
książka technologia drób desery
oraz recepturą – mus truskawkowy
Proszę obejrzeć film:
Zadanie na dzisiaj będzie sporządzenie deseru – musu truskawkowego według załączonej receptury.
Proszę uważać przy łączeniu składników, bo może dojść do rozwarstwienia składników. Gotowy deser powinien być lekki i puszysty. Po zestaleniu deseru udekorować truskawkami. Zdjęcia gotowego deseru proszę przesłać na adres teresa.szymonik@wp.pl
Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy