Dzień dobry
16.06.2020 r.
Temat: Sporządzanie deserów zimnych
Cel zajęć: poznanie asortymentu deserów zimnych oraz techniki wykonania
Proponuję dzisiaj kolejny deser zestalany na zimno przy pomocy żelatyny – krem. Jest to bardzo lekki, puszysty i delikatny deser, ale trochę pracochłonny.
Kremy są deserem zbliżonym strukturą do musów, ale różnią się składem ( żółtka utarte z cukrem). W skład kremów wchodzą także: piana ubita z białek, ewentualnie bita śmietana, żelatyna. Składnikami aromatyczno smakowymi mogą być : miazga lub sok owocowy, napar z kawy, karmel, wanilia, zrumienione orzechy. Podobnie jak przy produkcji musów jakość kremu zależy od właściwej temperatury żelatyny oraz odpowiedniej gęstości masy w chwili łączenia z pianą i śmietanką
Macie do dyspozycji receptury na krem bawarski lub krem truskawkowy. Wykonując krem truskawkowy możecie wykorzystać świeże truskawki lub mrożone. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru.
W załączeniu receptury kremów:
Proszę obejrzeć film:
Zdjęcia gotowego deseru proszę przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Pozdrawiam i życzę miłej pracy