Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2 PT

Dzień Dobry

24.04.2020r.

Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych – ozdobne pierniki sztukowe

Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania ciast piernikowych – ozdobnych pierników

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1. Ozdobne pierniki sztukowe -definicja

Pierniki sztukowe to trwałe wyroby składające się z jednej warstwy blatu piernikowego uformowanego w kształcie ludzi, zwierząt, figur geometrycznych itp. Oblane syropem cukrowym i ozdobione rysunkiem wykonanym z glazury białkowej. Te wyroby cukiernicze są  wykonywane  na święta Bożego Narodzenia ( jako ozdoby choinkowe).

2. Składniki  ciasta piernikowego ( mąka pszenna, miód, cukier, masło, jaja, soda oczyszczona, przyprawy do pierników, kakao)

Pierniczki

3. Wyroby z ciast piernikowych

Proszę zapoznać się ze stroną: Z piernika można zrobić wszystko. Smaki polskie

obejrzyj film

3. Dekorowanie pierników ( lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami, kulkami itp.)

proszę zapoznać się ze stroną: Dekorowanie pierniczków – poradnik  addiopomidory

oraz obejrzeć filmy

 

 

 

 

 

Korzystając z zasobów internetu proszę poszukać wzorów dekoracji pierników na Święta Wielkanocne ( w kształcie jaj, zajączków itp). Zdjęcia udekorowanych pierników proszę przesłać do dnia 27.04.20r. na mój adres   teresa.szymoniuk@wp.pl

Życzę przyjemnej pracy

Pozdrawiam Teresa Szymoniuk