Dzień Dobry
24.04.2020r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych – ozdobne pierniki sztukowe
Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania ciast piernikowych – ozdobnych pierników
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1. Ozdobne pierniki sztukowe -definicja
Pierniki sztukowe to trwałe wyroby składające się z jednej warstwy blatu piernikowego uformowanego w kształcie ludzi, zwierząt, figur geometrycznych itp. Oblane syropem cukrowym i ozdobione rysunkiem wykonanym z glazury białkowej. Te wyroby cukiernicze są wykonywane na święta Bożego Narodzenia ( jako ozdoby choinkowe).
2. Składniki ciasta piernikowego ( mąka pszenna, miód, cukier, masło, jaja, soda oczyszczona, przyprawy do pierników, kakao)
3. Wyroby z ciast piernikowych
Proszę zapoznać się ze stroną: Z piernika można zrobić wszystko. Smaki polskie
obejrzyj film
3. Dekorowanie pierników ( lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami, kulkami itp.)
proszę zapoznać się ze stroną: Dekorowanie pierniczków – poradnik addiopomidory
oraz obejrzeć filmy
Korzystając z zasobów internetu proszę poszukać wzorów dekoracji pierników na Święta Wielkanocne ( w kształcie jaj, zajączków itp). Zdjęcia udekorowanych pierników proszę przesłać do dnia 27.04.20r. na mój adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Życzę przyjemnej pracy
Pozdrawiam Teresa Szymoniuk