Dzień dobry
26.05.2020r.
Temat: Sporządzanie ciast parzonych
Dzisiaj poznany technikę sporządzania ciasta parzonego (ptysiowego) i przygotujecie najpopularniejsze wyroby z tego ciasta, czyli ptysie. Proponuję przygotowanie ptysi na słodko, ale możecie również wykonać ptysie wytrawne z nadzieniem np. grzybowym.
Na początek proszę obejrzeć film ilustrujący produkcję ciasta parzonego.
W trakcie produkcji proszę zwrócić uwagę na temperaturę składników. Masę po zaparzeniu mąki trzeba koniecznie schłodzić, zanim zaczniecie dodawać do niej jaja. Kolejna rzecz to konsystencja ciasta. Ciasto po połączeniu z jajami nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. W recepturze przewidziane są 4 jaja, ale jeżeli uznacie że ciasto ma właściwą konsystencję to możecie wykorzystać tylko 3. Jeżeli odwrotnie, po dodaniu 4 jaj, będzie zbyt gęste, to trzeba będzie dodać kolejne jajo.
Ptysie będziecie formować przy pomocy worka cukierniczego, a jeżeli nie posiadacie to możecie użyć łyżki. Ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów między ciastkami.
PTYSIE NADZIEWANE MASĄ PIANKOWĄ
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Wykonanie:
- W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta śr. ok. 4-5 cm, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
- Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub różową masą piankową.
Różowa masa piankowa:
- 4 białka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 szklanka wody (250 ml)
- Białka z cukrem ubić nad parą na sztywną pianę.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).
Zdjęcia gotowych ptysiów proszę przesłać pod adres teresa.szymoniuk@wp.pl