06.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast półfrancuskich
Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciasta półfrancuskiego.
Dzisiaj proponuję sporządzenie ciastek z ciasta półfrancuskiego serowego.
Ciasto półfrancuskie serowe otrzymuje się podobnie, jak ciasto półfrancuskie śmietanowe (technika ciasta kruchego). Różnica polega na tym, że zamiast śmietany stosuje się ser twarogowy.
Z ciasta półfrancuskiego serowego produkuje się ciastka i rogaliki.
Poniżej zamieszczam recepturę na ciastka.
CIASTKA PÓŁFRANCUSKIE SEROWE
Składniki
-25 dag mąki
-20 dag sera twarogowego(półtłusty dobrze odciśnięty)
-20 dag masła
-1 duże jajko
-śmietana ok. 3 łyżek
-kilka łyżek cukru i cukier waniliowy
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy przetarty przez sito ser i masło.
- Siekamy nożem, aż z masła powstaną małe grudki, następnie dodajemy połowę rozmąconego jajka i śmietanę, szybko zagniatamy.
- Wałkujemy na grubość 1/2 cm, wykrawamy dowolne kształty foremką, maczamy w pozostałym jajku i w cukrze wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Wyjmujemy i pozwalamy ciasteczkom przestygnąć na blaszce.
Ciastka mogą wyglądać tak, jak na zdjęciu albo według Waszego uznania. Życzę owocnej pracy i czekam na zdjęcia.
Dorota Gajowy