Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2 FTP

01.06.2020 r.

Temat: Sporządzanie deserów zimnych

Celem zajęć jest poznanie asortymentu deserów oraz zasad sporządzania.

Dzisiaj przygotujemy klasyczny deser  – mus czekoladowy.

Na początek proszę obejrzeć film.

https://www.youtube.com/watch?v=WxW4gtBymU4

Receptura na mus czekoladowy.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% – 70%)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
  • 50 g masła
  • 125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno.
  5. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
  6. Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
  7. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  8. Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej)

Przy sporządzaniu tego deseru należy zwrócić szczególną uwagę na roztapianie czekolady, jeśli będziecie zbyt długo ogrzewać, może się zwarzyć.

Poszczególne składniki deseru należy łączyć ostrożnie, bo również grozi to rozwarstwieniem.

Gotowy deser powinien być lekki i puszysty. Proponuję wyporcjowanie deseru od razu po przygotowaniu. Mus najlepiej wygląda w szklanych pucharkach albo szklankach

Brazylijski krem czekoladowy - Prosty Przepis i Składniki - Ugotuj.TO Mus czekoladowy z likierem Chartreuse - Przepis na Mus czekoladowy ...

Ilości składników możecie zmniejszyć i przygotować 1 -2 porcje musu.

Czekam na zdjęcia dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy