Uncategorized

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3MTP

Dzień dobry

31.03.2020 r.

Temat zajęć: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

Czas realizacji: 4 godziny

Zagadnienia do zajęć:

  1. Wartość energetyczna pożywienia
  2. Równoważniki energetyczne Attwatera
  3. Wzór na obliczanie wartości energetycznej żywności.

Proszę o zapoznanie się z materiałem nauczania zawartym w załączniku.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POŻYWIENIA

W oparciu o wiadomości dotyczące wartości energetycznej żywności proszę o rozwiązanie zadań zawartych w załączniku .

ZADANIA OBLICZANIE WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ

Przy rozwiązywaniu proszę uwzględniać: równoważniki energetyczne, podany wzór na WE oraz podstawowe działanie – proporcje.

W razie trudności proszę o kontakt dorotagajowy@wp.pl

Rozwiązane zadanie proszę przesłać do sprawdzenia.

Pozdrawiam

Dorota Gajowy