Uncategorized

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3MTP

26.05.2020 r.

Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.

Dzisiejsze zajęcia kończą dział związany z obliczaniem wartości energetycznej.

Na posumowanie proponuję rozwiązanie kilku zadań.

Wykorzystując równoważniki energetyczne, tabele składu chemicznego żywności  oraz wzory na obliczanie wartości energetycznej produktów spożywczych oblicz:

  1. Wartość energetyczną 100 g fasoli, która zawiera 24 g białka, 2 g tłuszczu, 27 g węglowodanów ogółem, w tym 13 g błonnika pokarmowego
  2. Wartość energetyczną 100 g twarogu, który zawiera 35 g tłuszczu, 18 g białka i 3 g węglowodanów przyswajalnych
  3. Wartość energetyczną 180 g kefiru, który zawiera 3,0 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów przyswajalnych, 4,2 g białka i 2 mg wapnia
  4. Oblicz wartość energetyczną 200 g kotletów mielonych, jeżeli 100 g zawiera 320 kcal.
  5. Oblicz wartość energetyczną 450 g zupy pieczarkowej , jeżeli 100 g zawiera 62 kcal.
  6. 100 g chleba zawiera 34 g węglowodanów ogółem, 14 g białka, 3,5 g tłuszczu i 3,5 g błonnika. Oblicz wartość energetyczną 130 g chleba.

Rozwiązania proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy