26.05.2020 r.
Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.
Dzisiejsze zajęcia kończą dział związany z obliczaniem wartości energetycznej.
Na posumowanie proponuję rozwiązanie kilku zadań.
Wykorzystując równoważniki energetyczne, tabele składu chemicznego żywności oraz wzory na obliczanie wartości energetycznej produktów spożywczych oblicz:
- Wartość energetyczną 100 g fasoli, która zawiera 24 g białka, 2 g tłuszczu, 27 g węglowodanów ogółem, w tym 13 g błonnika pokarmowego
- Wartość energetyczną 100 g twarogu, który zawiera 35 g tłuszczu, 18 g białka i 3 g węglowodanów przyswajalnych
- Wartość energetyczną 180 g kefiru, który zawiera 3,0 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów przyswajalnych, 4,2 g białka i 2 mg wapnia
- Oblicz wartość energetyczną 200 g kotletów mielonych, jeżeli 100 g zawiera 320 kcal.
- Oblicz wartość energetyczną 450 g zupy pieczarkowej , jeżeli 100 g zawiera 62 kcal.
- 100 g chleba zawiera 34 g węglowodanów ogółem, 14 g białka, 3,5 g tłuszczu i 3,5 g błonnika. Oblicz wartość energetyczną 130 g chleba.
Rozwiązania proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy