3MTP (Tech)Zdalne Lekcje

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3MTP

05.05.2020 r.

Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów.

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.

Składnikami energetycznymi w żywności są: białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik.

Poszczególne składniki mają różną wartość energetyczną. I tak:

  • białko – 4 kcal
  • tłuszcz – 9 kcal
  • węglowodany – 4 kcal
  • błonnik – 2 kcal

Możemy wymienić jeszcze etanol, którego wartość wynosi 7 kcal. Wśród równoważników energetycznych nie ma witamin i soli mineralnych. Witaminy i sole mineralne nie są składnikami energetycznymi. 

Przykład obliczenia:

Oblicz wartość energetyczną 200 g mleka, które zawiera 3,2, g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów ogółem, 4,2 g białka i 2 mg fosforu.

WE= 3,2 x 9 + 4,8 x 4+4,2 x 4

WE= 28,8 + 19,2 + 16,8

WE= 64,8 kcal/100 g

WE= 129,6 kcal/200 g

W żywności występują węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne. Węglowodany przyswajalne np. skrobia, glukoza, fruktoza mają wartość 4 kcal. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy ma wartość 2 kcal. Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne razem tworzą węglowodany ogółem.

Przykład obliczenia:

Oblicz wartość energetyczną 100 g kaszy, która zawiera 38 g węglowodanów ogółem, 14 g białka, 2 g tłuszczu i 4 g błonnika.

Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem – błonnik

38 g – 4 g = 34 g

WE = 34 x 4 + 14 x 4 + 2 x 9 + 4 x 2

WE = 136+56+18+8

WE=218 kcal

Zadania na dzisiaj:

  1. Na śniadanie podano kanapki składające się z pieczywa 50 g, masła 5 g, szynki 70 g i pomidora 70 g. Wartość energetyczna poszczególnych produktów wynosi: pieczywo 340 kcal, masło 990 kcal, szynka 170 kcal, pomidor 52 kcal. Oblicz wartość energetyczną kanapki.
  2. Na obiad podano następujące potrawy:
Potrawa Ilość [g] Zawartość energii [kcal/100 g]
Zupa fasolowa 450 84
Filet rybny 90 160
Ryż 250 340
Surówka 120 86
Kompot 250 35

Oblicz wartość energetyczną posiłku.

  1. Oblicz wartość energetyczną śniadania:
Nazwa surowca Ilość [g] Zawartość energii [kcal/100g]
Kawa z mlekiem i cukrem 200 130
Chleb pszenny z masłem 100 293
Twaróg 50 160
Grapefruit 105 28
Rzodkiewka 30 10

W razie trudności kontaktujcie się ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy