Uncategorized

Zajęcia praktyczne planowanie żywienia 3MTP

28.04.2020 r.

Temat zajęć: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

W dalszym ciągu doskonalimy umiejętność obliczania wartości energetycznej produktów potraw i posiłków.

Dzisiaj przesyłam kolejną porcję ćwiczeń.

Przypomnę, że w obliczeniach opieramy się na równoważnikach energetycznych oraz proporcjach.

Przy obliczaniu zwracajcie uwagę na wartość poszczególnych równoważników, a także właściwe ułożenie proporcji.

  1. 100 g kurczaka zawiera 24 g białka, 2 g tłuszczu i 0,2 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną.
  2. Oblicz wartość energetyczną 100 g sera, który zawiera 35 g tłuszczu, 18 g białka i 8 g węglowodanów.
  3. Oblicz wartość energetyczną 150 g kotletów, jeżeli 100 g zawiera 380 kcal.
  4. Oblicz wartość energetyczną 450 g zupy selerowej , jeżeli 100 g zawiera 72 kcal.
  5. Oblicz wartość energetyczną 100 g kaszy, która zawiera 38 g węglowodanów ogółem, 14 g białka, 2 g tłuszczu i 4 g błonnika.
  6. Ile wynosi wartość energetyczna 200 g kurczaka o zawartość 22% białka, 4 % tłuszczu i 72% wody.
  7. 100 g bułki pszennej zawiera 23 g węglowodanów ogółem 12 g białka, 2,5 g tłuszczu i 3,5 g błonnika. Oblicz wartość energetyczną 120 g bułki.
  8. Oblicz wartość energetyczną 200 g mleka, które zawiera 3,2, g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów ogółem, 4,2 g białka i 2 mg fosforu.

Jeżeli będą wątpliwości piszcie na adres dorotagajowy@wp.pl

Czekam na rozwiązania zadań.

Dorota Gajowy