Uncategorized

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3 MTP

12.05.2020 r.

Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.

Kontynuujemy nasze obliczenia.

Przesyłam kolejna porcję ćwiczeń.

  1. Oblicz wartość energetyczną śniadania:
Nazwa surowca Ilość [g] Zawartość energii [kcal/100g]
Kawa z mlekiem i cukrem 200 130
Chleb pszenny z masłem 100 293
Twaróg 50 160
Grapefruit 105 28
Rzodkiewka 30 10

2. Wykorzystując dane zamieszczone w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji bigosu.

Surowce Zużycie surowca na 1 porcję [g] Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal]
Wołowina

Łopatka wieprzowa

Kapusta słodka

Kapusta kiszona

Przecier pomidorowy

Smalec

80

100

150

200

30

25

125

212

32

20

20

896

3. Na podstawie zamieszczonej tabeli oblicz wartość energetyczną posiłku.

Nazwa potrawy Zawartość węglowodanów

[g]

Zawartość tłuszczu

[g]

Zawartość białka [g]
Zupa pieczarkowa 100 45 48
Zrazy nadziewane 12 54 24
Ziemniaki z wody 14 0,1 2
Sałatka z buraków 6,2 5,5 1,6
Kompot 3,5 0,3 0,35
Razem      

4.Jeżeli wartość energetyczna 100 g sera gouda wynosi 316 kcal, to jaką wartość energetyczną ma plaster tego sera ważący 30 g.

5. Wykorzystując dane zamieszczone w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji naleśników z serem.

Nazwa surowca Ilość na 5 porcji [g] Wartość energetyczna 100 g surowca[kcal]
Mąka 150 348
Jaja 175 134
Mleko 150 61
Ser biały 350 168
Cukier 100 399

Rozwiązania i ewentualne pytania proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy