12.05.2020 r.
Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.
Kontynuujemy nasze obliczenia.
Przesyłam kolejna porcję ćwiczeń.
- Oblicz wartość energetyczną śniadania:
Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość energii [kcal/100g] |
Kawa z mlekiem i cukrem | 200 | 130 |
Chleb pszenny z masłem | 100 | 293 |
Twaróg | 50 | 160 |
Grapefruit | 105 | 28 |
Rzodkiewka | 30 | 10 |
2. Wykorzystując dane zamieszczone w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji bigosu.
Surowce | Zużycie surowca na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal] |
Wołowina
Łopatka wieprzowa Kapusta słodka Kapusta kiszona Przecier pomidorowy Smalec |
80
100 150 200 30 25 |
125
212 32 20 20 896 |
3. Na podstawie zamieszczonej tabeli oblicz wartość energetyczną posiłku.
Nazwa potrawy | Zawartość węglowodanów
[g] |
Zawartość tłuszczu
[g] |
Zawartość białka [g] |
Zupa pieczarkowa | 100 | 45 | 48 |
Zrazy nadziewane | 12 | 54 | 24 |
Ziemniaki z wody | 14 | 0,1 | 2 |
Sałatka z buraków | 6,2 | 5,5 | 1,6 |
Kompot | 3,5 | 0,3 | 0,35 |
Razem |
4.Jeżeli wartość energetyczna 100 g sera gouda wynosi 316 kcal, to jaką wartość energetyczną ma plaster tego sera ważący 30 g.
5. Wykorzystując dane zamieszczone w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji naleśników z serem.
Nazwa surowca | Ilość na 5 porcji [g] | Wartość energetyczna 100 g surowca[kcal] |
Mąka | 150 | 348 |
Jaja | 175 | 134 |
Mleko | 150 | 61 |
Ser biały | 350 | 168 |
Cukier | 100 | 399 |
Rozwiązania i ewentualne pytania proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy