Zajęcia praktyczne- organizacja produkcji rolniczej (produkcja roślinna) klasa 3 FT gr.1
Dzień dobry
14. 05. 2020 r.
T: Technologie produkcji pasz na użytkach zielonych.
Celem zajęć jest zaprojektować i zorganizować określoną technologię produkcji pasz na użytkach zielonych oraz dobrać technologie produkcji pasz na użytkach zielonych w zależności od sposobu użytkowania.
Użytki zielone stanowią źródło wartościowej paszy objętościowej, otrzymywanej sposobem gospodarskim, jednak w warunkach polskich potencjał użytków zielonych jest często niewykorzystany. Łąki i pastwiska, w Polsce zajmują 21% powierzchni użytków rolnych, z czego łąki stanowią 77%.
1.Sposoby użytkowania łąk i pastwisk.
2.Gospodarka paszowa na użytkach zielonych.
http://www.portalhodowcy.pl/578-gospodarka-paszowa-na-uzytkach-zielonych
3.Różnice w przebiegu procesów produkcji na gruntach ornych i na użytkach zielonych:
-czas trwania produkcji – na gruntach ornych z reguły cykl jednoroczny, od zasiewu do zbioru, a na użytkach zielonych ruń może produkować dziesiątki lat,
-długości okresu wegetacji i częstotliwości przeprowadzania zbioru,
-nawożenia – na UZ możliwość podziału na małe dawki pod kolejne odrosty runi, znacznie lepszy stopień wykorzystania,
-nawozów, małe straty z odpływającymi wodami,
-wysokości nakładów pracy ludzkiej i potrzeb energetycznych w sile pociągowej oraz ich rozkładu w ciągu roku.
4.Sporządź kartę technologiczną produkcji sianokiszonki poczynając od zabiegów wczesnowiosennych na użytkach zielonych aż do zadawania gotowej sianokiszonki do skarmiania wraz z zabiegami agrotechnicznymi i terminem ich wykonania oraz z dobraniem maszyn i narzędzi użytych w zabiegach agrotechnicznych.
W tym celu podaję link, gdzie znajduje się wymienione wyżej zadanie praktyczne ( z czerwca 2016 r.) Na stronie 4 zadania znajdziesz tabelkę, która ułatwi i uporządkuje wpisywanie kolejnych zabiegów związanych z produkcją paszy.
https://arkusze.pl/zawodowy/r16-2016-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf
Zrobione zadanie proszę przesłać na mój adres mailowy do dnia 21. 05. 2020 r.
Miłej pracy!
Marta Marecka-Gierej