29.05.2020 r.
Temat: Dobór zastawy stołowej do podawania potraw i napojów
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności doboru zastawy stołowej do wybranego menu.
W trakcie ostatnich zajęć poznaliście asortyment zastawy stołowej oraz zasady dobru zastawy do podawania potraw. Dzisiaj proponuję ćwiczenie.
Do podanego menu proszę dobrać naczynia szklane, porcelanowe i sztućce. Wykaz wybranych naczyń proszę zapisać w formie listy.
PROPOZYCJA MENU
Przekąska zimna
Rolada z karpia w galarecie z rodzynkami i warzywami i sosem czosnkowo – rozmarynowym
Zupa
Barszcz biały z grzybami leśnymi
Danie główne 1
Pieczeń cielęca w sosie z kurek, ziemniaki z wody z masłem koperkowym, sałata zielona po
polsku
Deser
Płonąca antonówka smażona w miodzie i trójniaku z konfiturą truskawkową
Sernik krakowski
Napoje
Kompot jabłkowo – żurawinowy
Woda stołowa
Kawa espresso
Herbata liściasta
Alkohole
aperitif: wino musujące
wódka do zimnej przekąski: wytrawna stołowa o smaku specjalnym
wino do dania głównego 1: białe wytrawne
wino do dania głównego 2: czerwone wytrawne
Dodatki
Pieczywo mieszane
Opracowaną listę proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy