Uncategorized

Zajęcia praktyczna – technologia gastronomiczna I PT gr. 2

Dzień dobry

28.05.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie potraw z serów twarogowych i podpuszczkowych

Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania potraw z serów  twarogowych i podpuszczkowych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Zastosowanie serów twarogowych
  • Bezpośrednie spożycie
  • Nadzienie słone i słodkie do pierogów, naleśników i ciast pieczonych
  • Serniki
  • Pierogi leniwe
  • Pasty, sałatki
  • Twarożki owocowe i kremy
  • Sosy zimne (dipy)

2. Zastosowanie serów podpuszczkowych

  • Deska serów
  • Przekąski
  • Sałatki
  • Pasty
  • Kanapki, tosty, grzanki
  • Składnik potraw pieczonych i zapiekanych (pizze, tarty)
  • Zupy serowe (neapolitańska)
  • Sosy zimne i gorące
  • Fondue
  • Składnik nadzień

Proszę zapoznać się z recepturami potraw:

Receptury sery

Obejrzyj filmy

 

 

 

Proszę wykonać dowolną potrawę z sera . Wykorzystaj do tego załączone receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Wynik pracy prześlij na adres teresa.szymoniuk@wp.pl