Dzień dobry
28.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie potraw z serów twarogowych i podpuszczkowych
Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania potraw z serów twarogowych i podpuszczkowych
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
- Zastosowanie serów twarogowych
- Bezpośrednie spożycie
- Nadzienie słone i słodkie do pierogów, naleśników i ciast pieczonych
- Serniki
- Pierogi leniwe
- Pasty, sałatki
- Twarożki owocowe i kremy
- Sosy zimne (dipy)
2. Zastosowanie serów podpuszczkowych
- Deska serów
- Przekąski
- Sałatki
- Pasty
- Kanapki, tosty, grzanki
- Składnik potraw pieczonych i zapiekanych (pizze, tarty)
- Zupy serowe (neapolitańska)
- Sosy zimne i gorące
- Fondue
- Składnik nadzień
Proszę zapoznać się z recepturami potraw:
Obejrzyj filmy
Proszę wykonać dowolną potrawę z sera . Wykorzystaj do tego załączone receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Wynik pracy prześlij na adres teresa.szymoniuk@wp.pl