Aktualności

Wyróżnienie uczennic ZSKKR w Jabłoniu w XIII Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym „Smaki Wsi”

23 maja 2025 roku w Karolewie odbył się drugi etap XIII Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smak i Wieś”. W prestiżowym wydarzeniu, którego tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem „Potrawy Zero Waste na wiejskim stole”, w drugim  etapie wzięły udział dwie drużyny z klasy II PT Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Jabłoniu. Szkołę reprezentowały uczennice: Patrycja Niewęgłowska, Lena Wojciechowska, Paulina Januszko oraz Natalia Kochanowska, pod opieką  Pani Anny Salomon. Dziewczęta zmierzyły się z 19 innymi drużynami z całej Polski, prezentując wyjątkowe, zgodne z ideą „zero waste” dania kuchni wiejskiej. W ramach konkursu uczennice przygotowały:

  • Stek z głąba kapusty pekińskiej z piórami z marchewki oraz plackiem ziemniaczanym,
  • Zupę z liści rzodkiewki z grzankami z czerstwego chleba.

Potrawy  zachwyciły smakiem oraz pomysłowym wykorzystaniem składników, które często bywają traktowane jako odpady. Jury, w skład którego weszli: Wojciech Kaczorowski – właściciel karczmy „Bertha” w Świętej Lipce, Wojciech Karasiak – zastępca szefa kuchni Zamku Ryn oraz Kacper Pusek – szef kuchni hotelu Anek w Mrągowie, doceniło kreatywność i technikę zespołów. Uczennice z Jabłonia zostały wyróżnione za swoje dania i uhonorowane nagrodą rzeczową oraz dyplomem. To ogromne osiągnięcie, zwłaszcza że poziom konkursu był niezwykle wysoki, a prezentowane potrawy różnorodne i profesjonalnie przygotowane.

Gratulujemy naszym uczennicom godnego reprezentowania szkoły na arenie ogólnopolskiej!