Uncategorized

Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych i bhp I P4

Dzień dobry

01.06.2020r.

Temat: Urządzenia uniwersalne

Cel lekcji: poznanie budowy , działania i zasad użytkowania  maszyn wieloczynnościowych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1. Definicja urządzenia uniwersalnego

2. Budowa urządzenia:

a. napęd ( silnik elektryczny, elementy przenoszące moment obrotowy)

b. przystawki:  – do mielenia mięsa

– do rozdrabniania warzyw

– do krojenia chleba, wędlin

– przecierania zup

– mielenia kawy, przypraw

– ubijania piany, zagniatania ciasta

–  tarcia sera

– spulchniania mięsa ( kotle ciarka)

– obierania ziemniaków

– ostrzenia narzędzi

Treści do lekcji znajdują się w prezentacji:

URZĄDZENIA UNIWERSALNE

Proszę obejrzeć film

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk