Dzień dobry
18.05.2020r.
Temat lekcji: Maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej warzyw i owoców
Cel lekcji; poznanie maszyn i urządzeń do obróbki wstępnej warzyw i owoców
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1. Obróbka wstępna brudna
- sortowanie – sortowniki
- mycie – płuczki
- czyszczenie – płuczko – obieraczki
- obieranie – obieraczki
- płukanie
2. Obróbka wstępna czysta
- rozdrabnianie – urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców
3. Maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej warzyw i owoców
- sortownik:i – stół do sortowania
– rolkowy
– bębnowy
– ramowy
- płuczki: – rolkowa
– łapowa
– bębnowa
– grabkowa
- obieraczki: – płuczko – obieraczki
– obieraczki karborundowe
- urządzenia do rozdrabniania :
– gniotownik walcowy
– szatkownice
– uniwersalna maszyna do rozdrabniania
– krajalnica do warzyw
– wyciskarki
– sokowirówki
W celu zapoznania się z materiałem proszę przeczytać:( strona 1-11)
obejrzeć
maszyny do obróbki wstępnej warzyw
oraz filmy
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk