Uncategorized

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii – IIFTP

Dzień dobry.

Temat: Urządzenia i środki do utrzymania czystości

Celem dzisiejszej lekcji będzie poznanie podstawowych urządzeń i sprzętów niezbędnych do utrzymania czystości.

Zadania na dzisiaj :

  1. Rodzaj porządków
  2. Sprzęt i urządzenia do sprzątania
  3. Środki czystości

W każdym zakładzie gastronomicznym porządki przeprowadza się: a) doraźnie ( w trakcie procesu produkcyjnego)  b) codziennie ( po każdej zmianie i na koniec dnia)  c) okresowo (co kilka dni)

Wszystkie czynności należy wykonywać zgodnie z przyjętymi procedurami. Ich efektem jest usunięcie nieczystości poprodukcyjnych, kurzu, brudu, i zanieczyszczeń mikrobiologicznych w pomieszczeniach , używanych urządzeniach i sprzęcie, a także utrzymanie higieny pracowników. Proszę zapoznać się z prezentacją (Slajdy od nr 24 do końca)  oraz treściami  Maszyny i urządzenia do mycia i wyparzania naczyń

Poprawne mycie i sprzątanie pomieszczeń w gastronomii …

Na podstawie otrzymanych  materiałów sporządzamy notatkę w zeszycie przedmiotowy. Swoją aktywność potwierdzamy wykonując następujące polecenia:  ( przesyłamy je do 16.05.2020r)

  1. Wymień co najmniej 7 środków do utrzymania czystości w kuchni
  2. Wymień urządzenia, które  wykorzystamy do mycia podłóg, i okien

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Powodzenia. J. Zając