Uncategorized

Wyposażenie i zasady bezpiczeństwa w gastronomii II PT

Dzień dobry . 28.04.2020r

Temat:  Maszyny do mycia i wyparzania naczyń o działaniu okresowym

Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie urzadzeń do mechanicznego mycia naczyń i wyparzania naczyń o działaniu okresowym

Wykorzystywanie profesjonalnych zmywarek umożliwia wprowadzenie szeregu udogodnień, wpływających w sposób zasadniczy na płynność oraz opłacalność funkcjonowania nowoczesnej placówki gastronomicznej. Najbardziej kluczowe spośród nich to:

Rodzaje urządzeń zmywających i wyparzających: 

zmywarka gastronomiczna do naczyń– z funkcją wyparzania, otwierana od frontu, przeznaczona dla naczyń do 32 cm wysokości.

– zmywarka gastronomiczna kapturowa – z funkcją wyparzania, otwierana od góry, przeznaczona do mycia dużych garnków, patelni itd.

– zmywarka gastronomiczna do szkła  – o niewielkich zazwyczaj wymiarach, w restauracjach i pubach często montowana pod barem. Ze względu na kruchość szkła wymaga ona znacznie słabszego strumienia wody, niższych temperatur mycia i płukania oraz krótszego czasu mycia. Ponadto posiada ona zamontowany fabrycznie uzdatniacz wody, który eliminuje powstawanie i zasychanie na szkle osadu z kamienia.   

    – wyparzacz gastronomiczny  otwierany od góry, wyposażony w uchwyty zwiększające bezpieczeństwo osoby obsługującej urządzenie. Naczynia umieszczane w wyparzaczu muszą być wcześniej umyte (!).   

Treści do dzisiejszej lekcji znajdziecie w prezentacji – załaczniku 1

Maszyny i urządzenia do mycia i wyparzania naczyń

Zachęcam też do zapoznania się z teściami pod następującym adresem. https://www.robin.pl/zmywarki-gastronomiczne4  lub załącznik 2

Zmywarki gastronomiczne i wyparzacze

Na podstawie  treści tam zawartych proszę udzielić wykonać następujące ćwiczenia. 1) Wymień  3 zalety stosowania  zmywarek  oraz etapy cyklu mycia w zmywarkach

Z lekcjji należy sporządzić notatkę, która będzie zawierała ( przesyłamy ją do dnia 04.05.2020r)

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Powodzenia

Jolanta Zając