Uncategorized

Wychowanie fizyczne kl. IBT

26.06.2020

Temat: Bezpieczeństwo podczas wakacji

ZASADY BEZPIECZNEGO SPĘDZANIA WAKACJI LETNICH

  1. Bezpieczeństwo na drodze

– Pamiętaj, że jezdnia nie jest placem zabaw! Zachowaj na niej wyjątkową ostrożność,

– Korzystaj ze ścieżek rowerowych; jeżeli jedziesz po jezdni, przestrzegaj przepisów ruchu drogowego,

– Pamiętaj, że unikniesz urazów, jeśli będziesz zakładał kask ochraniający głowę,

– Uważaj podczas przechodzenia przez jezdnię, korzystaj z przejść dla pieszych,

– Bądź widoczny na drodze (używaj odblasków, świateł, kamizelki odblaskowej),

2. Bezpieczeństwo nad wodą

– Pamiętaj, że kąpiemy się tylko w miejscach wyznaczonych i oznakowanych (kąpieliska strzeżone),

– Nigdy nie skacz do wody w miejscach, które nie są do tego przeznaczone,

– Nie wchodź do wody po posiłku,

– Zawsze słuchaj poleceń ratownika,

– W wodzie zachowuj się ostrożnie i nie utrudniaj kąpieli innym,

– Nie zaśmiecaj plaży, dbaj o jej czystość,

– Zapoznaj się z regulaminem kąpieliska i przestrzegaj go,

– Korzystając ze sprzętu wodnego zakładaj kapok,

– Podczas upalnych dni unikaj przegrzania i odwodnienia organizmu, pij dużo wody (3 litry na dzień), unikaj oparzeń słonecznych skóry, opalaj się tylko używając kremu z filtrem słonecznym, chroń oczy nosząc okulary słoneczne, noś nakrycie głowy,

3. Dbając o swoje bezpieczeństwo

– Na zabawy wybieraj miejsca bezpieczne, oddalone od jezdni i wykopów,

– Nie niszcz i nie zaśmiecaj otoczenia, dbaj o środowisko,

– Rozpalaj ogniska tylko w miejscach do tego przeznaczonych, pod nadzorem dorosłych,

– Mów zawsze rodzicom dokąd wychodzisz, po zmroku nie wychodź bez opieki osoby dorosłej,

– Gdy jesteś sam w domu, nie otwieraj drzwi obcym,

– Nie korzystaj z propozycji jazdy samochodem (lub spaceru) z nieznajomymi,

– Uczestnicząc w pracach polowych zawsze zachowaj ostrożność,

– Nie zbliżaj się do obcego psa, dzikich zwierząt, nie dotykaj ich, nawet jeśli robią wrażenie łagodnych,

TELEFONY ALARMOWE:

– POGOTOWIE RATUNKOWE TEL. 999

– POLICJA TEL. 997

– STRAŻ POŻARNA TEL. 998

https://www.youtube.com/watch?v=bTL4vNkBqvk

Temat: Doskonalenie zagrywki sposobem dolnym w piłce siatkowej

Technikę zagrywki poznaliście na poprzednich lekcjach. Warto doskonalić tą technikę ponieważ jak wiecie zagrywka w siatkówce spełnia bardzo ważną rolę. Dzięki zagrywce nie tylko wprowadzamy piłkę do gry, ale również możemy od razu zdobyć punkt – co nazywamy wówczas asem serwisowym. Zagrywka dolna jest najłatwiejszym sposobem zagrywki. Tak zagrana piłka zazwyczaj leci wyżej oraz wolniej nad siatką w porównaniu  np. z zagrywką tenisową. Podczas doskonalenia tego elementu ważne jest aby pilnować trajektorii lotu piłki – powinna być możliwie nisko nad siatką oraz kierunku lotu piłki.

Poniżej znajduje się materiał filmowy ukazujący ćwiczenia doskonalące podany element:

https://www.youtube.com/watch?v=SAcdrVcS_Lo 

Temat: Sposoby wyszukiwania informacji na temat zdrowej diety

Na dzisiejszych zajęciach poruszymy temat zdrowego odżywiania, a dokładniej źródła wiedzy o nim.
Skąd czerpać informacje na temat zdrowej diety? Sposobów jest tysiące, ale czy każde z nich są wiarygodne i warte uwagi…? Sprawdźmy to!
W książkach, prasie, radiu, telewizji i Internecie cały czas pojawiają się nowe, często sprzeczne ze sobą informacje na temat żywności i żywienia. Bombardowani ogromną liczbą przekazów medialnych na ten temat konsumenci coraz częściej czują się zdezorientowani. Każdy z nas może jednak zmniejszyć chaos informacyjny w swojej głowie dzięki zastosowaniu kilku prostych zasad selekcji informacji oraz ich źródeł.
W teorii, najłatwiejszą formą obrony przed zalewem informacji byłoby oczywiście ograniczenie korzystania z mediów, co jednak w praktyce jest niezwykle trudne do wdrożenia, jako że media otaczają nas dzisiaj ze wszystkich stron. Dzięki nowoczesnym technologiom teleinformatycznym (satelitom, światłowodom, smartfonom) większość z nas jest już niemal na stałe podłączona do systemu medialnego, a socjologowie i ekonomiści nie bez powodu określają współczesne społeczeństwo mianem informacyjnego. Dlatego najskuteczniejszą formą obrony przed chaosem informacyjnym jest dziś nie tyle ograniczanie korzystania z mediów, co umiejętność świadomej,
krytycznej selekcji otrzymywanych informacji oraz mądrego i świadomego doboru ich źródeł.
Jak zatem przeciętny człowiek, poszukujący informacji na temat żywności i żywienia, może odróżnić
rzetelne informacje od wiadomości niedokładnych czy wręcz nieprawdziwych? Gdzie konsument
zainteresowany zdrowym żywieniem może znaleźć wiarygodne informacje na ten temat?
Internet – studnia wiedzy
Nie od dziś wiadomo, że w Internecie znajdzie się wszystko. To z pewnością najbardziej popularne źródło informacji i najchętniej wykorzystywane przez społeczeństwo ze względu na łatwą dostępność. Jednak jak wszystko ma to też swoje plusy i minusy, a najistotniejszą wadą jest niekiedy niska wiarygodność znalezionych wieści. Przeglądając różne strony internetowe, portale, czy blogi powinniśmy zwrócić uwagę na autentyczność przekazywanych
informacji, kto je publikuje i jakie ma doświadczenie w tym zakresie. Kiedy już upewnimy się, że zamieszczane wiadomości są wartościowe, czerpanie wiedzy z bloga o zdrowym odżywianiu okazuje się dogodnym i funkcjonalnym rozwiązaniem. Przykład może stanowić tutaj blog.bodychief.pl, obfitujący w ciekawe informacje i przekazujący wiedzę w przystępny i przyjemny w odbiorze sposób.
Mass media
Wiedzę na temat zdrowego odżywiania można z powodzeniem czerpać także z telewizji bądź radia.
Emitowane programy edukacyjne, wypowiedzi ekspertów, wyniki przeprowadzonych badań, ciekawe opinie czy nowinki – wszystkie te elementy mogą wpłynąć dodatnio na naszą wiedzę o zdrowym odżywianiu. Jednakże warto pamiętać, iż wiele programów czy audycji może być sponsorowanych i dla zachowania obiektywizmu, powinniśmy
podchodzić do zasłyszanych wiadomości z należytym dystansem, a dopiero po odpowiedniej weryfikacji, przyjąć je jako pewne.
Podręczniki, książki, czasopisma
Dla osób chcących wzbogacić swoją wiedzę w zakresie zdrowego odżywiania, dobrą propozycją będzie sięgnięcie po podręczniki specjalistyczne czy też literaturę branżową. W takich wiarygodnych i sprawdzonych źródłach, tworzonych przez specjalistów w dziedzinie odżywiania, znajdziemy ciekawe informacje i z pewnością pogłębimy te już posiadane, a także zyskamy nowe, cenne wiadomości.
Niewątpliwym atutem tychże źródeł jest profesjonalizm i rzetelność przekazywanych informacji.
Kursy i szkolenia
Podobnie wygląda sytuacja z kursami dietetyki organizowanymi przez ekspertów w tej dziedzinie. Programy
szkoleniowe różnią się między sobą zakresem i długością trwania, dlatego dobrze prześledzić dokładnie harmonogram zanim zdecydujemy się na ten konkretny. Uczestnicy szkolenia, biorąc udział w takim wydarzeniu, z pewnością zyskają sporą dawkę wiedzy oraz – zależnie od organizatora – materiały, broszury czy wskazówki odnośnie zdrowego odżywiania.
Wizyta u dietetyka
Dietetyk, wbrew pozorom i opiniom, zajmuje się nie tylko układaniem diety. Przede wszystkim przekazuje swoją wiedzę na temat tego, jak się odżywiać zdrowo i racjonalnie, układa plany żywieniowe i diety, pomaga wybrać zdrowe i pełnowartościowe składniki, przekazuje wskazówki na temat przygotowywania produktów, pomaga w radzeniu sobie z nadwagą i przygotowuje jadłospisy dla osób, które potrzebują specjalnej diety z powodu choroby. Jednak to nie wszystko. Dietetycy udzielają konsultacji oraz porad dietetycznych, ustalają, jakie jest zapotrzebowanie klienta na składniki odżywcze, kontrolują sposób przechowywania żywności i jakość używanych
produktów.
Czytanie etykiet z produktów spożywczych
Lekarze i dietetycy przekonują, że we współczesnym świecie, zdrowie „zaczyna się” przy sklepowej półce. Zakupy spożywcze w dzisiejszych czasach, gdy półki supermarketów uginają się od tysięcy podobnych do siebie, konkurencyjnych produktów, to nie kaszka z mlekiem. Aby sprawnie poruszać się w labiryncie sklepowych półek, nie zagubić w gąszczu marketingowych przekazów i dokonywać optymalnych decyzji zakupowych, trzeba mieć nie tylko dużo cierpliwości i silnej woli, lecz także sporo wiedzy. Chodzi nie tylko o wiedzę na temat marketingowych trików, stosowanych przez producentów i handlowców, ale przede wszystkim o wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia i wartości odżywczej produktów. Dopiero uzbrojeni w taką wiedzę stajemy się naprawdę świadomymi
konsumentami, których spece od marketingu nazywają dziś „sprytnymi” (smart shoppers).Dlaczego to takie ważne?
Ponieważ, dokonując lepszych wyborów żywieniowych chronimy i wzmacniamy nasze zdrowie. Eksperci szacują, że aż w 50 proc. stan naszego zdrowia zależy od stylu życia, którego kluczowymi elementami są sposób żywienia i poziom aktywności fizycznej.
Międzyludzka komunikacja
Ludzie chętnie dzielą się zdobytymi przez siebie informacjami i przeżytymi doświadczeniami. Wszelkie informacje przekazywane z ust do ust mają szeroki zasięg i cieszą się nieustająca popularnością, nawet w tematyce zdrowego żywienia. Nie raz w czasie rozmowy słyszy się o skuteczności wypróbowanych przez koleżankę diet, fit, przepisach czy nowo odkrytych cud produktach. Pamiętajmy tylko by każdą usłyszaną droga pantoflową informację dotyczącą żywienia (zresztą nie tylko) rzetelnie sprawdzić, nim na dłużej zagości na liście naszych codziennych nawyków lub też zechcemy przekazać ją światu dalej.
A propos wiarygodności informacji
Niestety, z wielu różnych powodów, jakość rozpowszechnianych przez media przekazów na temat żywności i żywienia jest często bardzo niska (zawierają błędy, zbytnie uproszczenia, nieprecyzyjne lub nieprawdziwe
dane, mylne lub przesadzone interpretacje itd.). O skali problemu mogą świadczyć m.in. wyniki przeprowadzonego w Polsce badania stron internetowych zajmujących się tematyką żywności i żywienia, z którego wynika, że za w pełni wiarygodne można uznać tylko około 30 proc. zamieszczanych tam informacji!
Warto zatem wskazać najważniejsze kryteria oceny jakości informacji oraz ich źródeł, które pomogą
każdemu odróżnić te wiarygodne od niewartych uwagi.
Najbardziej godne zaufania przekazy medialne na temat żywności, żywienia i zdrowia to te, które opierają się na solidnych źródłach informacji, a więc przede wszystkim na wysokiej jakości publikacjach i dowodach naukowych (wynikach badań i doniesieniach z poważnych, recenzowanych czasopism naukowych) lub też na wypowiedziach uznanych, utytułowanych ekspertów (lekarzy, naukowców, wykwalifikowanych dietetyków). Najlepiej szukać w mediach publikacji, których bezpośrednimi autorami są eksperci.
Wartościowe są też materiały opracowywane przez doświadczonych dziennikarzy i redaktorów we współpracy z ekspertami (recenzowane, konsultowane, zawierające autoryzowane wypowiedzi ekspertów w formie cytatów lub wywiadów). Poza tym trzeba zwracać uwagę na to, czy prezentowana w mediach informacja nie jest jednostronna oraz czy nie ma charakteru marketingowego, a więc promującego konkretny produkt, firmę, markę lub usługę.
Wiarygodny, rzetelny przekaz medialny powinien przedstawiać dany temat uczciwie i wyczerpująco, ukazując różne jego aspekty, w tym również związane z nim istotne wątpliwości i głosy krytyczne.
Naszą wzmożoną czujność powinien też zawsze wzbudzać nazbyt sensacyjny lub emocjonalny ton
oraz nieadekwatny do tematu język danej wypowiedzi.

Pozdrawiam, życzę udanych wakacji

Tomasz Jaroszkiewicz