Temat: Doskonalenie elementów techniki. Gra uproszczona.
Dzień dobry,
Na dzisiejszej lekcji poznacie kilka ćwiczeń doskonalących elementy techniczne w badmintonie.
Jeśli macie w domu rakietkę oraz lotkę – zachęcam do wykonania ćwiczeń samodzielnie.
Pierwszym elementem jest, którym się dzisiaj zajmiemy jest „smecz”. Jest to gwałtowne uderzenie lotki w kierunku wolnego obszaru pola boiska, mające na celu zakończenie wymiany. Przy słabszej obronie przeciwnika, gdy smecz wykonujemy z mniejszej odległości lub w grze deblowej – lotka jest kierowana często na korpus ciała przeciwnika. Podjęcie decyzji o zastosowaniu smeczu musi nastąpić odpowiednio wcześnie. Gracz powinien mieć dosyć czasu na przyjęcie właściwej pozycji i wykonanie prawidłowego, pełnego zamachu, gdyż te dwa elementy w głównym stopniu decydują o skuteczności opisywanego uderzenia. Wcześniejsze, prawidłowe przyjęcie pozycji przed wykonaniem kolejnego odbicia pozwala zawodnikowi na dokonanie ponownej analizy sytuacji i wybór najodpowiedniejszego miejsca, w które powinien skierować lotkę.
Technika wykonania:
https://www.youtube.com/watch?v=R6gK4ye6LQM&list=PLnua0yrWqDkyFe7NrFuNuA5BTMu2uKNkv&index=3&t=0s
Ćwiczenia doskonalące smecz:
https://www.youtube.com/watch?v=PBXcaRyHXUw
Kolejnym elementem jest serwis. Serw jest uderzeniem wprowadzające lotkę do gry. Wyróżniamy serwisy forhendowe oraz bekhendowe (krótkie i długie). Opanowanie tego elementu jest niezbędne. Stosowane różne rozwiązania mają na celu utrudnienie przeciwnikowi jego prawidłowy odbiór i osiągnięcie przewagi w tej początkowej fazie gry, a wybór zależy od rodzaju gry (singlowa, deblowa, mikst) oraz preferencji zawodników. Dobrze wyszkolony zawodnik nie powinien mieć problemu z jego odbiorem, ale warto tu zwrócić uwagę na to, że źle wykonany serwis (serw wysoki jest za krótki, a krótki przechodzi zbyt wysoko nad siatką) może się okazać fatalny w skutkach dla serwującego.
Ćwiczenie doskonalące serwis:
https://www.youtube.com/watch?v=SDiiXKDT6eM
https://www.youtube.com/watch?v=yaEfnpA9rus
Rafał Stańko