AktualnościTechnik Żywienia

Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w akcji ,,Nie marnuj żywności, żywność to wartość”

Uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Jabłoniu po raz kolejny przystąpili do akcji „Nie marnuj żywności, żywność to wartość”.
Z danych zebranych przez Bank Żywności wynika, iż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce.
W polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności – jednocześnie aż 6,6% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.
Wynik ten wskazuje na znaczącą skalę problemu, który ma nie tylko negatywny wpływ na domowy budżet, ale także na środowisko naturalne, przyczyniając się do marnowania zasobów i emisji gazów cieplarnianych związanych z produkcją i utylizacją żywności.
Marnowanie żywności to nie tylko problem ekologiczny, ale również społeczny i ekonomiczny.
Celem akcji było , zwrócenie uwagi młodzieży, aby postrzegali jedzenie jako cenny zasób, który każdy powinien szanować i mądrze wykorzystywać.
Świadomość tego problemu powinna motywować nas do bardziej przemyślanych zakupów produktów żywnościowych, powtórnego wykorzystania surowca przy układaniu jadłospisów. Tematy te zostały omówione podczas prowadzonych zajęć z Panią Dorotą Gajowy, Panią Joanną Michaluk, Panią Anną Salomon. Młodzież na zajęciach praktycznych Przygotowanie i wydawanie dań uczy się jak wykorzystywać wszystkie składniki, by stworzyć pyszne i ciekawe danie.
Kampanię plakatową przygotowała Pani Anna Gronowska. Rozmowy z wychowankami prowadziła Pani Marta Lewczuk i Pani Bożena Kusiuk.