Aktualności

Tradycja– owczarstwo

Uczniowie klasy 3 CB i 5 FTM uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej w ramach zajęć praktycznych do dwóch gospodarstw specjalizujących się w chowie owiec. Pierwsze gospodarstwo, które odwiedziliśmy, to gospodarstwo Państwa Zofii i Krzysztofa Prudaczuków, którzy od pokoleń zajmują się owczarstwem. W gospodarstwie utrzymywane są owce rasy Uhruskiej. Jest to rasa zachowawcza, bardzo odporna i mało wymagająca, do której można pozyskać dofinansowanie. Państwo Prudaczukowie utrzymują 80 sztuk owiec tej rasy. Drugie gospodarstwo, w którym uczestniczyliśmy aktywnie w pracach, to gospodarstwo Państwa Heleny i Jana Charach. W tym gospodarstwie utrzymywanych jest 20 sztuk owiec tej samej rasy. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, niezbędnym przed wykotami jest strzyża. Mieliśmy okazję obserwować i praktykować jak przebiega strzyża. Nie jest to czynność łatwa i prosta, ale ćwiczenie czyni mistrza. Owca waży około 50 kg i jest stworzeniem ruchliwym, złapanie i utrzymanie jej nieruchomo niejednokrotnie było dużym wyzwaniem. Pod okiem fachowców w swojej dziedzinie Pana Ryszarda i Marka Iwanejków, którzy strzyżeniem owiec zajmują się od wielu lat mogliśmy ćwiczyć strzyżenie owiec. Było to ciekawe doświadczenie dla uczniów. Obecnie wełna jest produktem ubocznym, jest trudność z jej zbyciem, często zalega w gospodarstwie, bo nie ma firm zajmujących się skupem wełny. Jest to przykra sytuacja dla owczarzy, ponieważ właściwości wełny są wyjątkowe. Wycieczka okazała się doskonałym sprawdzianem wiadomości i umiejętności z zakresu chowu owiec. Były to pracowite zajęcia praktyczne. Serdecznie dziękujemy Gospodarzom za przyjęcie naszej grupy, cenną wiedzę oraz poświęcony czas.

Anna Świderska