Uncategorized

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem 2FTP

Dzień Dobry

20.04.2020r.

Temat: Potrawy z jaj smażonych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Obróbka cieplna jaj ( masło, margaryna, słonina, boczek wędzony, bekon) z dodatkiem kiełbasy, szynki, szczypiorku, grzybów, pomidorów
  2. Potrawy z jaj smażonych

jajecznica

jaja sadzone

omlety ( naturalny, biszkoptowy, mieszany)

kotlety z masy jajecznej

jaja nadziewane ( faszerowane)

3. Nadzienia do omletów:

warzywa(szparagi, cebula, zielenina, brokuły,szpinak, groszek zielony, pomidory)

zioła

owoce, bakalie

ryby (łosoś wędzony)

owoce morza ( małże, krewetki, szyjki rakowe)

sery

grzyby

pasty i sosy smakowe

Proszę zapoznać się z materiałem nauczania zawartym w :

Potrawy_z_jaj(8)

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk