Uncategorized

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem 2 FTP

Dzień dobry

11.05.2020 r.

Temat : Sosy zimne

Cel lekcji; poznanie różnych rodzajów sosów zimnych i ich składu surowcowego

czas realizacji : 2 godziny

Zagadnienia do zapisania i opracowania  w zeszycie:

  1. Sosy zimne

a. podział ze względu na temperaturę

b. podział ze względu na składnik główny

2. Rodzaje sosów

a. majonezowe

b. śmietanowe

c. owocowe

d. warzywne

e. na bazie oleju i soku z cytryny

3. Skład surowcowy  sosów

W celu zapoznania się z materiałem proszę zapoznać się z prezentacją

sosy zimne

obejrzyj filmy

 

 

Kończymy  dział  technologia sporządzania  potraw z jaj. W następnym tygodniu zaplanowałam sprawdzian.

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk