Uncategorized

Technologia gastronomiczna II PT

Technologia gastronomiczna

Witam!

20.04.2020

Temat : Potrawy z mięs pieczonych

Zadania na dzisiaj:

  1. Dobór surowca
  2. Asortyment potraw
  3. Zasady sporządzania potraw
  4. Dodatki do potraw pieczonych

 

Mięsa pieczone stanowią grupę potraw o dużych walorach smakowych i odżywczych. Sporządza się je jako pieczenie naturalne, po angielsku , pieczenie nadziewane z surowca mięsnego pierwszej jakości.

Treści do tematu znajdziecie w prezentacji  pod następującym adresem https://prezi.com/kgktqnkgrzy8/potrawy-z-mies/ oraz  https://kuchnia.wp.pl/sztuka-pieczenia-miesa-jak-przyrzadzic-miekka-i-soczysta-pieczen-6446314421044865a

Z lekcji należy sporządzić notatkę.

Zadanie do wykonania: Należy odpowiedzieć na następujące pytania:

  1. Czym nadziewamy mięsa pieczone ?
  2. W jakiej temperaturze należy piec mięsa?
  3. Co to jest pieczeń?

Termin nadesłania odpowiedzi : 25 04.2020.

Jestem do waszej dyspozycji pod adresem jolantazajac66@wp.pl lub na dzienniku elektronicznym.

Pozdrawiam i życzę miłej pracy.

Jolanta Zając