Technologia gastronomiczna
Witam!
20.04.2020
Temat : Potrawy z mięs pieczonych
Zadania na dzisiaj:
- Dobór surowca
- Asortyment potraw
- Zasady sporządzania potraw
- Dodatki do potraw pieczonych
Mięsa pieczone stanowią grupę potraw o dużych walorach smakowych i odżywczych. Sporządza się je jako pieczenie naturalne, po angielsku , pieczenie nadziewane z surowca mięsnego pierwszej jakości.
Treści do tematu znajdziecie w prezentacji pod następującym adresem https://prezi.com/kgktqnkgrzy8/potrawy-z-mies/ oraz https://kuchnia.wp.pl/sztuka-pieczenia-miesa-jak-przyrzadzic-miekka-i-soczysta-pieczen-6446314421044865a
Z lekcji należy sporządzić notatkę.
Zadanie do wykonania: Należy odpowiedzieć na następujące pytania:
- Czym nadziewamy mięsa pieczone ?
- W jakiej temperaturze należy piec mięsa?
- Co to jest pieczeń?
Termin nadesłania odpowiedzi : 25 04.2020.
Jestem do waszej dyspozycji pod adresem jolantazajac66@wp.pl lub na dzienniku elektronicznym.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
Jolanta Zając