15.06.2020. Temat: Potrawy z drobiu gotowanego .
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie asortymentu potraw z drobiu gotowanego.
Zagadnienia :
- Cechy surowca przeznaczonego do gotowania
- Asortynent potraw gotowanych
- Zasady gotowania drobiu
Do potraw gotowanych z drobiu należą: rosól, drób w potrawce , potrawka z drobiu, . Potrawy gotowane sporządza się także z drobiowej masy mielonej –pulpety, galantyny, rolady. Do gotowania przeznacza się mięso drobiowe ze sztuk starszych, najczęściej kur i kurczaków. Gotuje się całe, uformowane w kieszeń tuszki drobiu lub elementy
porcjowe. Drób wykorzystuje się również do produkcji wywarów,
gotowane mięso drobiu stanowi też dietetyczny składnik nadzień.
Uformowaną tuszkę lub elementy wkłada się do wrzącej, osolonej wody
i gotuje powoli. Pod koniec gotowania dodaje się włoszczyznę bez kapusty,
z przewagą selera i pietruszki. Ilość wody potrzebna do gotowania tuszki podanej w rosole wynosi 1500 cm3
na 1 kg mięsa, na potrawki używa się mniej wody.
Sos potrawkowy sporządza się na wywarze esencjonalnym.
Czas gotowania zależy od wieku i wielkości tuszki, najkrócej gotują się młode kurczaki. Miękkość mięsa sprawdza się, naciskając udo tuszki. Jeśli wyczuwa się kość, to mięso jest miękkie.
Ugotowany drób podaje się w rosole, w potrawce, w innych sosach oraz
w postaci potrawki z drobiu.
Drób w potrawce to porcja mięsa z kością polana sosem potrawkowym.
Potrawka z drobiu to oddzielone od kości kawałki mięsa, przed podaniem
połączone z sosem potrawkowym.
Sposoby porcjowania tuszek drobiowych:
- kurzczaki – dzieli się na połówki , duże sztuki na ćwiartki
- kury na ćwiartki
- gęsi, kaczki, indyki – na ćwartki , zktórych wykrawa się po 4-5 skośnych płatów ( z ud i piersi). Każda porcja powina składać się z dwóch kawałków mięsa
Zasady gotowania drobiu są takie same jak mięsa zwierząt rzeźnych i zależy od dalszego przeznaczenia.
Aby lepiej opanować treści lekcji zachęcam do obejrzenia filmów.
https://www.youtube.com/watch?v=NRvOTPHNOUY
Budyń z masy drobiowej – knelu.
Po zapoznaniu się tresciami sporządżcie notatkę
Pozdrawiam J. Zając