01.06.2020
Temat : Rodzaje i zasady sporządzania nadzienia do drobiu.
Celem lekcji jest poznanie rodzajów nadzień do drobiu oraz zasad ich sporządzania
Mięso drobiowe nadziewa się w celu osiągnięcia większej masy gotowego wyrobu oraz podniesienia smaku samego drobiu w całości jak też elementów . Uformowane i nadziane tuszki lub elementy można sporządzać z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych takich jak pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie, grillowanie. Rodzaj użytego nadzienia oraz sposób nadziewania zależą od gatunku drobiu. Nadziewaniu poddawane jest mięso pochodzące z różnych gatunków drobiu hodowlanego jak również dzikiego.
- Składniki nadzienia
- Rodzaje nadzień
Obejrzyjcie filmy
Treści do lekcji znajdziecie w prezentacji . Waszym zadaniem jest sporządzenie notatki i przesłanie jej w terminie do 04.06.2020r
Notatkę przesyłacie na mój adres : jolantazajac66@wp.pl wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Pozdrawiam J. Zając