25.05.2020
Witam!!!
Temat: Sprawdzian wiadomości .
Zgodnie z zapowiedzią przystępujemy do sprawdzianu, który znajdziecie w załączniku. Należy wypełnić załącznik i odesłać go na mój adres dzisiaj do godz. 12 00.
Życzę owocnej pracy. J. Zając
Tematem drugiej lekcji jest : Obróbka wstępna drobiu i dzikiego ptactwa
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie zasad obróbki wstępnej drobiu oraz czynności z tym związanych.
Do gastronomii i handlu drób dostarczany jest w formie tuszek lub elementów po częściowej obróbce wstępnej ( zabiciu odpierzeniu, i patroszeniu) . Przed przystąpieniem do obróbki wstępnej należy poddać bezwzględnie poddać go ocenie – (zapach i wygląd). W zależności od rodzaju mięsa, sposobu późniejszej obróbki cieplnej oraz czy jest to mięso mrożone czy schłodzone proces obróbki składa się z wielu etapów
- Ocena świeżości mięsa
- Etapy obróbki wstępnej drobiu i dzikiego ptactwa
Materiały do lekcji znajdziecie w filmach oraz pod adresem https://prezi.com/eyxuptooorg2/obrobka-wstepna-i-cieplna-drobiu/
Waszym zadaniem jest zapoznanie się z materiałami sporządzenie notaki. Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Pozdrawiam J. Zając