Uncategorized

Technologia gastronomiczna – II PT

18.05.2020

Witam po raz kolejny:   Temat: Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu

Mięso to jeden z podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji potraw.  Można je wykorzystać sporządzając potrawy gotowane, smażone, duszone i pieczone. Asortyment potraw mięsnych jest bardzo bogaty i pozwala to różnorodne wykorzystanie ich  w żywieniu.

Naszymi zadaniami na dzisiaj są:

  1. Wartość odżywcza i zastosowanie potraw mięsnych gotowanych
  2. Potrawy mięsne smażone – wartość odżywcza i zastosowanie w żywieniu.
  3. Zastosowanie potraw mięsnych duszonych i smażonych w żywieniu

Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu

Temat: Utrwalenie wiadomości o potrawach mięsnych

Drugą lekcję poświęcimy na utrwalenie wiadomości o potrawach mięsnych. w tym celu proszę zapoznać się z treściami załączników.

Mięsna masa mielona, Obróbka cieplna dziczyzny i podrobów, asortyment potraw z masy mielonej  .Zmiany w mięsie Dobór techniki wykonania potrawy w zależności od jakości

WAŻNE : ZA TYDZIEŃ SPRAWDZIAN WIADOMOŚCI – POTRAWY MIĘSNE

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Produkty na jutro na zajęcia:–  25 dag mąki
-20 dag sera twarogowego(półtłusty dobrze odciśnięty)
-20 dag margaryna
-1 duże jajko
-śmietana ok. 3 łyżek
-kilka łyżek cukru i cukier waniliowy

Pozdrawiam J. Zając