18.05.2020
Witam po raz kolejny: Temat: Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu
Mięso to jeden z podstawowych surowców wykorzystywanych w produkcji potraw. Można je wykorzystać sporządzając potrawy gotowane, smażone, duszone i pieczone. Asortyment potraw mięsnych jest bardzo bogaty i pozwala to różnorodne wykorzystanie ich w żywieniu.
Naszymi zadaniami na dzisiaj są:
- Wartość odżywcza i zastosowanie potraw mięsnych gotowanych
- Potrawy mięsne smażone – wartość odżywcza i zastosowanie w żywieniu.
- Zastosowanie potraw mięsnych duszonych i smażonych w żywieniu
Zastosowanie potraw mięsnych w żywieniu
Temat: Utrwalenie wiadomości o potrawach mięsnych
Drugą lekcję poświęcimy na utrwalenie wiadomości o potrawach mięsnych. w tym celu proszę zapoznać się z treściami załączników.
Mięsna masa mielona, Obróbka cieplna dziczyzny i podrobów, asortyment potraw z masy mielonej .Zmiany w mięsie Dobór techniki wykonania potrawy w zależności od jakości
WAŻNE : ZA TYDZIEŃ SPRAWDZIAN WIADOMOŚCI – POTRAWY MIĘSNE
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Produkty na jutro na zajęcia:– 25 dag mąki
-20 dag sera twarogowego(półtłusty dobrze odciśnięty)
-20 dag margaryna
-1 duże jajko
-śmietana ok. 3 łyżek
-kilka łyżek cukru i cukier waniliowy
Pozdrawiam J. Zając