Uncategorized

Technologia gastronomiczna II PT

11.04.2020.

Dzień dobry.

Temat : Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie podczas obróbki cieplnej. Przetwory mięsne – podział i wykorzystanie.

( 2 godziny  lekcyjne)

Celem dzisiejszych lekcji jest poznanie zmian zachodzących w mięsie podczas obróbki cieplnej oraz podziału przetworów mięsnych i ich wykorzystania do sporządzania dań gorących.

Zadania na dzisiaj :

  1. Zmiany zachodzące w mięsie podczas obróbki cieplnej
  2. Pojęcie i podział przetworów mięsnych
  3. Wykorzystanie przetworów do sporządzania dań gorących

Na wstępie należy przypomnieć sobie skład mięsa  białka, tłuszcz, woda, i niektóre pojęcia związane z obróbką termiczną takie jak koagulacja , metody obróbki termicznej

Należy zapisać temat w zeszycie , zapoznać się z treściami do lekcji i sporządzić notatkę.

Zmiany w mięsie

Jako potwierdzenie realizacji dzisiejszych lekcji należy wypełnić tabelkę i zdjęcie  jej przesłać do 13.05.2020 . ( ocena waszej aktywności)

tabela – przetwory mięsne

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

 

Powodzenia.

Jolanta Zając