11.04.2020.
Dzień dobry.
Temat : Zmiany fizykochemiczne zachodzące w mięsie podczas obróbki cieplnej. Przetwory mięsne – podział i wykorzystanie.
( 2 godziny lekcyjne)
Celem dzisiejszych lekcji jest poznanie zmian zachodzących w mięsie podczas obróbki cieplnej oraz podziału przetworów mięsnych i ich wykorzystania do sporządzania dań gorących.
Zadania na dzisiaj :
- Zmiany zachodzące w mięsie podczas obróbki cieplnej
- Pojęcie i podział przetworów mięsnych
- Wykorzystanie przetworów do sporządzania dań gorących
Na wstępie należy przypomnieć sobie skład mięsa białka, tłuszcz, woda, i niektóre pojęcia związane z obróbką termiczną takie jak koagulacja , metody obróbki termicznej
Należy zapisać temat w zeszycie , zapoznać się z treściami do lekcji i sporządzić notatkę.
Jako potwierdzenie realizacji dzisiejszych lekcji należy wypełnić tabelkę i zdjęcie jej przesłać do 13.05.2020 . ( ocena waszej aktywności)
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia.
Jolanta Zając