Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień Dobry

06.04.2020 r.

Temat: Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb i owoców morza

Zagadnienia do zapisania i opracowania  w zeszycie przedmiotowym:

  1. Podział ryb: (podać rodzaj i przykłady ryb)
  • środowisko życia
  • zawartość tłuszczu
  • kształt ciała
  •  przydatność gastronomiczna
  • występowanie w handlu
  • przynależność do rodziny

2. podział owoców morza

  • morskie
  • słodkowodne
  • inne

3. Wartość odżywcza

  • woda:   …………….%
  • białko  ……………….%
  • tłuszcze  ……………..%
  • witaminy: ………………………………….
  • składniki mineralne:  ……………………………………..

Materiał nauczania dotyczący  kryteriów podziału oraz wartości odżywczej ryb i owoców morza zamieszczam w prezentacji:

Ryby i owoce morza

Proszę o pracowanie zagadnień  w zeszycie i na adres teresa.szymoniuk@wp.pl przesłać zdjęcia pracy.

Przypominam , że na 07.04.2020 r. zaplanowany jest sprawdzian  z technologii gastronomicznej z  mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny i drobiu. Proszę się przygotować do sprawdzianu.

Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy

Teresa Szymoniuk