Dzień Dobry
06.04.2020 r.
Temat: Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb i owoców morza
Zagadnienia do zapisania i opracowania w zeszycie przedmiotowym:
- Podział ryb: (podać rodzaj i przykłady ryb)
- środowisko życia
- zawartość tłuszczu
- kształt ciała
- przydatność gastronomiczna
- występowanie w handlu
- przynależność do rodziny
2. podział owoców morza
- morskie
- słodkowodne
- inne
3. Wartość odżywcza
- woda: …………….%
- białko ……………….%
- tłuszcze ……………..%
- witaminy: ………………………………….
- składniki mineralne: ……………………………………..
Materiał nauczania dotyczący kryteriów podziału oraz wartości odżywczej ryb i owoców morza zamieszczam w prezentacji:
Proszę o pracowanie zagadnień w zeszycie i na adres teresa.szymoniuk@wp.pl przesłać zdjęcia pracy.
Przypominam , że na 07.04.2020 r. zaplanowany jest sprawdzian z technologii gastronomicznej z mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny i drobiu. Proszę się przygotować do sprawdzianu.
Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy
Teresa Szymoniuk