Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień Dobry

20.04.2020r.

Temat Charakterystyka owoców morza

Cel lekcji: poznanie charakterystyki ważniejszych gatunków owoców morza

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1. Charakterystyka owoców morza:

skorupiaki:

homary, langusty, kraby, krewetki

mięczaki:

ośmiornice, mątwy, kalmary

małże:

ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki

inne:

raki, ślimaki, żaby

W celu zapoznania się z materiałem nauczania załączam prezentację w której znajdziecie informacje dotyczące poszczególnych gatunków owoców morza ( slajd 14-17 )

Ryby i owoce morza

możecie  również wykorzystać informacje:owoce_morza

Proszę przyjrzeć się poszczególnym gatunkom owoców morza i zapamiętać wygląd bo często w zadaniach egzaminacyjnych jest rozpoznawanie ich gatunków.

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk