Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień dobry

22.06.2020 r.

Temat: Zastosowanie ziemniaków. Potrawy pieczone i smażone z ziemniaków – 2 godziny lekcyjne

Cel lekcji: poznanie asortymentu potraw z ziemniaków smażonych i pieczonych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1.Potrawy smażone z ziemniaków

  • frytki
  • placki ziemniaczane
  • placek zbójnicki
  • naleśniki z ziemniakami
  • kotlety ziemniaczane
  • krokiety ziemniaczane

2. Potrawy pieczone z ziemniaków:

  • ziemniaki nadziewane
  • ziemniaki po ułańsku
  • pieczenie ziemniaczane
  • suflety
  • paszteciki
  • pizze ziemniaczane
  • babka ziemniaczana

3. Potrawy zapiekane z ziemniaków;

  • ziemniaki księżnej
  • ziemniaki gratin
  • zapiekanki ziemniaczane

Materiał do nauki znajdziecie w prezentacjach:

Potrawy pieczone z ziemniaków

potrawy ziemniaki smażone

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk