Dzień dobry
22.06.2020 r.
Temat: Zastosowanie ziemniaków. Potrawy pieczone i smażone z ziemniaków – 2 godziny lekcyjne
Cel lekcji: poznanie asortymentu potraw z ziemniaków smażonych i pieczonych
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1.Potrawy smażone z ziemniaków
- frytki
- placki ziemniaczane
- placek zbójnicki
- naleśniki z ziemniakami
- kotlety ziemniaczane
- krokiety ziemniaczane
2. Potrawy pieczone z ziemniaków:
- ziemniaki nadziewane
- ziemniaki po ułańsku
- pieczenie ziemniaczane
- suflety
- paszteciki
- pizze ziemniaczane
- babka ziemniaczana
3. Potrawy zapiekane z ziemniaków;
- ziemniaki księżnej
- ziemniaki gratin
- zapiekanki ziemniaczane
Materiał do nauki znajdziecie w prezentacjach:
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk