Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień dobry

15.06.2020 r.

Temat: Produkcja i zastosowanie przetworów z warzyw

Cel lekcji : poznanie metod i zasad produkcji  oraz  asortymentu przetworów z warzyw

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Metody utrwalania stosowane w przetwórstwie warzyw
  2. Podział przetworów warzywnych  i   ich zastosowanie w żywieniu

Wiadomości  dotyczące  produkcji i zastosowania przetworów zamieszczam w materiale:

Półprodukty i przetwory z warzyw

Proszę obejrzeć filmy:

 

https://www.youtube.com/watch?v=AmKqjtiJntg&t=111s

 

 

 

Przypominam o zaplanowanym sprawdzianie z wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych w dniu  17.06.2020 r. (środa) z zakończonego działu: maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców. Proszę solidnie się przygotować , bo będzie możliwość  podwyższenia oceny  z wyposażenia na koniec roku szkolnego.

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk