Dzień dobry
11.05.2020r.
Temat: Charakterystyka napojów bezalkoholowych zimnych i gorących
Cel lekcji: poznanie charakterystyki napojów bezalkoholowych zimnych i gorących
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
- Charakterystyka napojów bezalkoholowych zimnych:
a. woda – mineralna, ( zawierają sole mineralne, wydobywane z podziemnych złóż)
- źródlana,(pochodząca z podziemnych zasobów wodnych, niskozmineralizowana)
- stołowa,( z wody pitnej, do której dodawana jest solanka, woda, morska, sole mineralne i CO2 )
- sodowa ( woda pitna sztucznie nasycona CO2)
b. soki owocowe, warzywne pasteryzowane ( z surowych lub zagęszczonych soków rozcieńczonych wodą, z
dodatkiem cukru lub soli)
- nektary ( soki pitne z zawiesiną rozdrobnionego miąższu, produkowane ze świeżego lub skoncentrowanego soku z dodatkiem cukru. Sok owocowy powinien stanowić 50%):
- napoje owocowe ( produkowane z soków owocowych, mieszanek soków lub koncentratów owocowych, wody pitnej i cukru nasycone CO2)
c. soki owocowe, warzywne świeżo wyciskane ( wyciskane ze świeżych owoców, warzyw) najzdrowsze
d. mleko i napoje mleczne
e. napoje orzeźwiające gazowane
- napoje owocowe
- lemoniady ( z wody nasyconej CO2, z dodatkiem kwasu mlekowego, cytrynowego, barwników, esencji smakowych, soków owocowych)
- toniki( woda sodowa, soki owocowe, chinina 85 mg/dm³)
- napoje typu cola ( wyciąg z orzeszków cola, esencja cytrusowa, karmel, kofeina 6,5 – 25 mg/dm³)
- napoje funkcjonalne: – uzupełniające ( uzupełniające sole mineralne i witaminy)
– energetyzujące ( podczas wzmożonego wysiłku)
– izotoniczne ( dla podejmujących duży wysiłek fizyczny, sportowy)
– zdrowotne: redukujące (dla odchudzających się)
regeneracyjne ( dla rekonwalescentów, sportowców)
– terapeutyczne ( chorzy po kuracji antybiotykowej)
kwas chlebowy otrzymuje się na drodze fermentacji mlekowej i alkoholowej wodnych wyciągów z maki żytniej, słodu żytniego i jęczmiennego lub czerstwego chleba razowego
- Charakterystyka napojów bezalkoholowych gorących
- Kawa
- Herbata
- Kakao
Proszę zapoznać się z informacjami dotyczącymi charakterystyki poszczególnych
napojów
Pozdrawiam Teresa Szymoniuk