Dzień Dobry
04.05.2020r
Temat: Klasyfikacja napojów bezalkoholowych
Cel lekcji: poznanie klasyfikacji napojów
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
Napoje bezalkoholowe to napoje otrzymywane z wody pitnej nasyconej lub nienasyconej dwutlenkiem węgla, z dodatkiem środków słodzących, kwasów spożywczych, soków owocowych, wyciągów ziołowych, miodu, kawy, esencji spożywczych.
- Podział napojów bezalkoholowych:
a. zimne
- Woda (mineralna, źródlana, stołowa, sodowa)
- Soki, nektary, napoje owocowe, warzywne pasteryzowane
- Soki owocowe i warzywne świeżo wyciskane
- Mleko i napoje mleczne
- Napoje orzeźwiające gazowane
– napoje z soków owocowych
– lemoniady, toniki, napoje typu cola
– napoje funkcjonalne ( energetyczne, redukujące, regeneracyjne)
– kwas chlebowy
b. gorące
- Kawa
- Herbata
- Kakao
Podstawą produkcji napojów alkoholowych jest proces fermentacji alkoholowej cukrów z wykorzystaniem drożdży i wytworzeniem alkoholu etylowego. Fermentacji są poddawane cukry proste i dwucukry w produkcji win oraz uprzednio zhydrolizowane cukry złożone w produkcji piwa i spirytusu.
- Podział napojów alkoholowych:
- Niskoprocentowe 1,8 – 8 % alkoholu ( piwo)
- Średnio procentowe 9 – 18 % (wina)
- Wysokoprocentowe 18 – 50% ( wódki)
Przypominam o jutrzejszym sprawdzianie z technologi gastronomicznej z ryb i owoców morza.
Pozdrawiam Teresa Szymoniuk