Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień Dobry

04.05.2020r

Temat: Klasyfikacja napojów bezalkoholowych

Cel lekcji: poznanie klasyfikacji napojów

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

Napoje bezalkoholowe to napoje otrzymywane z wody pitnej nasyconej lub nienasyconej dwutlenkiem węgla, z dodatkiem środków słodzących, kwasów spożywczych, soków owocowych, wyciągów ziołowych, miodu, kawy, esencji spożywczych.

  1. Podział napojów bezalkoholowych:

a. zimne

  • Woda (mineralna, źródlana, stołowa, sodowa)
  • Soki, nektary, napoje owocowe, warzywne pasteryzowane
  • Soki owocowe i warzywne świeżo wyciskane
  • Mleko i napoje mleczne
  • Napoje orzeźwiające gazowane

– napoje z soków owocowych

– lemoniady, toniki, napoje typu cola

– napoje funkcjonalne ( energetyczne, redukujące, regeneracyjne)

– kwas chlebowy

      b. gorące

  • Kawa
  • Herbata
  • Kakao

Podstawą produkcji napojów alkoholowych jest proces fermentacji alkoholowej cukrów z wykorzystaniem drożdży i wytworzeniem alkoholu etylowego. Fermentacji są poddawane cukry proste i dwucukry w produkcji win oraz uprzednio zhydrolizowane cukry złożone w produkcji piwa i spirytusu.

  1. Podział napojów alkoholowych:
  • Niskoprocentowe 1,8 – 8 % alkoholu  ( piwo)
  • Średnio procentowe 9 – 18 % (wina)
  • Wysokoprocentowe 18 – 50% ( wódki)

Przypominam o jutrzejszym sprawdzianie z technologi gastronomicznej z ryb i owoców morza.

Pozdrawiam Teresa Szymoniuk