Uncategorized

Technologia gastronomiczna I P4

Dzień Dobry

17.04.2020

Temat : Charakterystyka ważniejszych gatunków ryb

Cel lekcji : poznanie charakterystyki ważniejszych gatunków ryb

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1.Charakterystyka ryb:

  • śledziowate
  • dorszowate
  • makrelowate
  • solowate
  • łososiowate
  • karpiowate
  • szczupakowate

W celu zapoznania się z materiałem nauczania załączam prezentację, w której znajdziecie informacje dotyczące poszczególnych gatunków ryb ( slajd 11-14)

Ryby i owoce morza

możecie również wykorzystać informacje z prezentacji: ryby naszych wód

https://slideplayer.pl/slide/54566/

Proszę dokładnie przyjrzeć się poszczególnym gatunkom ryb i zapamiętać ich wygląd bo bardzo często w zadaniach egzaminacyjnych jest rozpoznawanie gatunków ryb.

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk