Uncategorized

Technologia gastronomiczna I P4

Dzień dobry

19.06.2020 r.

Temat : Zastosowanie ziemniaków – potrawy smażone z ziemniaków.

Cel lekcji: poznanie asortymenty potraw smażonych z ziemniaków

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Rodzaje potraw z ziemniaków
  • Gotowane
  • Smażone
  • Pieczone
  • Zapiekane
  • Sałatki ziemniaczane
  1. Asortyment potraw smażonych  z ziemniaków
  • Frytki
  • Ziemniaki po polsku z bułką tartą
  • Placki ziemniaczane
  • Placek zbójnicki
  • Naleśniki z ziemniakami
  • Kotlety ziemniaczane
  • Krokiety ziemniaczane
  • Dodatek do omletów (omlet hiszpański)

Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi w prezentacji :

potrawy ziemniaki smażone

oraz obejrzeć filmy

 

 

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk