Uncategorized

Technologia gastronomiczna I P4

Dzień dobry

05.06.2020r.

Temat: Zastosowanie warzyw w produkcji potraw

Cel lekcji: Poznanie asortymentu potraw z warzyw

Zagadnienie do zapisania w zeszycie:

  1. Asortyment potraw z warzyw:

a. Gotowane ( sałatki, warzywa z wody, elementy dekoracyjne)

b. Duszone( flaczki jarskie, warzywa nadziewane farszem mięsnym)

c. Smażone ( kotlety, krokiety, placki, panierowane, panierowane w cieście naleśnikowym)

d. Zapiekane (gotowane, zapiekane pod sosami), nadziewane mięsem kaszami)

e. Pieczone( szaszłyki, warzywa całe lub cząstki)

Treści do lekcji znajdują się w prezentacji:

zastosowanie warzyw w produkcji potraw 1

Zachęcam do obejrzenia filmu:

 

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk