Uncategorized

Technologia gastronomiczna I P4

Dzień Dobry

08.04.2020r.

Temat: Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb i owoców morza

Cel lekcji: Poznanie składu chemicznego i wartości odżywczej ryb i owoców morza

Zagadnienia do zapisania i opracowanie w zeszycie przedmiotowym:

1. Podział ryb: (podać rodzaj i przykłady ryb)

a. środowisko życia

b. zawartość tłuszczu

c. kształt ciała

d. przydatność gastronomiczna

e. występowanie w handlu

f. przynależność do rodziny

2. Podział owoców morza

a. morskie

b. słodkowodne

c. inne

3. Wartość odżywcza

a. woda ; ……………..%

b. białko pełnowartościowe …………..%

c. tłuszcze: ……. %

d. witaminy: ……………………………..

e. składniki mineralne: ………………………….

Materiał nauczania dotyczący kryteriów podziału, wartości odżywczej ryb i owoców morza zamieszczam w prezentacji:

Ryby i owoce morza

Proszę o opracowanie zagadnień w zeszycie i na adres teresa.szymoniuk@wp.pl przesłać zdjęcia wykonanej pracy.

pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy

Teresa Szymoniuk