Dzień Dobry
08.04.2020r.
Temat: Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb i owoców morza
Cel lekcji: Poznanie składu chemicznego i wartości odżywczej ryb i owoców morza
Zagadnienia do zapisania i opracowanie w zeszycie przedmiotowym:
1. Podział ryb: (podać rodzaj i przykłady ryb)
a. środowisko życia
b. zawartość tłuszczu
c. kształt ciała
d. przydatność gastronomiczna
e. występowanie w handlu
f. przynależność do rodziny
2. Podział owoców morza
a. morskie
b. słodkowodne
c. inne
3. Wartość odżywcza
a. woda ; ……………..%
b. białko pełnowartościowe …………..%
c. tłuszcze: ……. %
d. witaminy: ……………………………..
e. składniki mineralne: ………………………….
Materiał nauczania dotyczący kryteriów podziału, wartości odżywczej ryb i owoców morza zamieszczam w prezentacji:
Proszę o opracowanie zagadnień w zeszycie i na adres teresa.szymoniuk@wp.pl przesłać zdjęcia wykonanej pracy.
pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy
Teresa Szymoniuk