Witam
31.03.2020 r.
Temat lekcji: Zasady sporządzania potraw dietetycznych
Czas realizacji: 2 godziny
Zagadnienia do lekcji:
- Dobór produktów spożywczych do sporządzania potraw
- Metody obróbki cieplnej stosowane w żywieniu dietetycznym
- Asortyment potraw w żywieniu dietetycznym
Zakres materiału nauczania przesyłam w załączonej prezentacji, z którą proszę się zapoznać.
ZASADY SPORZĄDZANIA POTRAW DIETETYCZNYCH
Następnie proszę się zastanowić i odpowiedzieć na pytania:
- Która z metod obróbki cieplnej jest najodpowiedniejsza przy sporządzaniu potraw dietetycznych?
- Dlaczego istotne jest, aby posiłki dietetyczne były niezwykle starannie przygotowywane i podawane?
- Określ jednym słowem dozwolony w żywieniu dietetycznym asortyment potraw.
Uzupełnieniem tej lekcji będzie rozwiązanie karty pracy i przesłanie na adres dorotagajowy@wp.pl
Pozdrawiam
Dorota Gajowy