Uncategorized

Technologia gastronomiczna 3MTP

Witam

31.03.2020 r.

Temat lekcji: Zasady sporządzania potraw dietetycznych

Czas realizacji: 2 godziny

Zagadnienia do lekcji:

  1. Dobór produktów spożywczych do sporządzania potraw
  2. Metody obróbki cieplnej stosowane w żywieniu dietetycznym
  3. Asortyment potraw w żywieniu dietetycznym

Zakres materiału nauczania przesyłam w załączonej prezentacji, z którą proszę się zapoznać.

ZASADY SPORZĄDZANIA POTRAW DIETETYCZNYCH

Następnie proszę się zastanowić i odpowiedzieć na pytania:

  1. Która z metod obróbki cieplnej jest najodpowiedniejsza przy sporządzaniu potraw dietetycznych?
  2. Dlaczego istotne jest, aby posiłki dietetyczne były niezwykle starannie przygotowywane i podawane?
  3. Określ jednym słowem dozwolony w żywieniu dietetycznym asortyment potraw.

Uzupełnieniem tej lekcji będzie rozwiązanie karty pracy i przesłanie na adres dorotagajowy@wp.pl

KARTA PRACY DIETY

Pozdrawiam

Dorota Gajowy