21.04.2020 r.
Temat: Dieta z ograniczeniem tłuszczu
Celem lekcji jest poznanie założeń diety z ograniczeniem tłuszczu
Zagadnienia:
- Cel i zastosowanie diety
- Wartość odżywcza diety
- Produkty i potrawy dozwolone w diecie
- Przykładowy jadłospis
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu wskazana jest w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby, zapaleniu trzustki i jelita grubego. Celem diety jest ochrona ww. narządów przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej.
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwostrawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol.
Szczegóły dotyczące założeń diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu zamieszczam w prezentacji.
DIETA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
Proszę przeanalizować informacje zawarte w przesłanym materiale, przypomnieć sobie wiadomości dotyczące zawartości cholesterolu w produktach spożywczych, a następnie przystąpić do pracy nad opracowaniem przykładowego jadłospisu odpowiadającego założeniom diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu.
Za tydzień na drugiej godzinie lekcyjnej napiszemy sprawdzian diet. Proszę o tym pamiętać i przygotować się rzetelnie. Kończymy materiał, kończymy przedmiot i przed Wami tylko egzamin.
Prace proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy