Uncategorized

Technologia gastronomiczna 3MTP

07.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat: Charakterystyka diety bogatobiałkowej

Zagadnienia do lekcji:

  1. Cel i zastosowanie diety
  2. Wartość energetyczna i odżywcza diety
  3. Uwagi technologiczne
  4. Produkty i potrawy dozwolone i zabronione w diecie
  5. Przykładowy jadłospis

W celu zapoznania się z materiałem nauczania załączam prezentację, w której znajdziecie informacje dotyczące założeń diety bogatobiałkowej (wysokobiałkowej).

DIETA BOGATOBIAŁKOWA

Proszę dokładnie przeanalizować wykaz produktów i potraw, które są dozwolone i zabronione w diecie a w szczególności zalecane.

W oparciu o przykładowy jadłospis oraz wykaz dozwolonych, zalecanych i zabronionych produktów oraz dozwolonych technik kulinarnych proszę opracować jednodniowy jadłospis dla osoby dorosłej w diecie bogatobiałkowej.

Kontakt ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Pozdrawiam

Dorota Gajowy