27.04.2020 r.
Temat lekcji: Dieta bogatoresztkowa
Celem lekcji jest poznanie założeń diety bogatoresztkowej.
Zagadnienia do tematu:
- Cel i zastosowanie diety
- Wartość odżywcza diety
- Produkty zalecane i zabronione w diecie
- Przykładowy jadłospis
Dieta bogatoresztkowa, znana także jako dieta wysokobłonnikowa, zawiera większe niż tradycyjna dieta ilości błonnika pokarmowego. To dieta lecznicza, zalecana m.in. w walce z zaparciami oraz w profilaktyce chorób jelita, m.in.: zespołu jelita drażliwego i raka jelita grubego. Poza tym dieta bogatoresztkowa zapobiega rozwojowi miażdżycy, cukrzycy i otyłości.
Podstawą jadłospisu są produkty bogate w błonnik.
Podczas komponowania menu należy wybierać przede wszystkim produkty, które zawierają wyższą zawartość błonnika pokarmowego.
Waszym zadaniem będzie przypomnienie wiadomości dotyczących błonnika pokarmowego, a w szczególności:
- fizjologiczna rola błonnika pokarmowego
- dzienna norma spożycia
- produkty spożywcze obfitujące w błonnik
Charakterystykę diety bogatoresztkowej znajdziecie w prezentacji.
Po zapoznaniu się z materiałami opracujcie przykładowy jadłospis i przyślijcie do sprawdzenia na adres dorotagajowy@wp.pl.
Ze względu na przesunięcie terminu Waszych praktyk sprawdzian z diet przełożyłam z na 12.05.2020 r.
Dorota Gajowy