Uncategorized

Technologia gastronomiczna 3 MTP

27.04.2020 r.

Temat lekcji: Dieta bogatoresztkowa

Celem lekcji jest poznanie założeń diety bogatoresztkowej.

Zagadnienia do tematu:

  1. Cel i zastosowanie diety
  2. Wartość odżywcza diety
  3. Produkty zalecane i zabronione w diecie
  4. Przykładowy jadłospis

Dieta bogatoresztkowa, znana także jako dieta wysokobłonnikowa, zawiera większe niż tradycyjna dieta ilości błonnika pokarmowego. To dieta lecznicza, zalecana m.in. w walce z zaparciami oraz w profilaktyce chorób jelita, m.in.: zespołu jelita drażliwego i raka jelita grubego. Poza tym dieta bogatoresztkowa zapobiega rozwojowi miażdżycy, cukrzycy i otyłości.

Podstawą jadłospisu są produkty bogate w błonnik.

Podczas komponowania menu należy wybierać przede wszystkim produkty, które zawierają wyższą zawartość błonnika pokarmowego.

Waszym zadaniem będzie przypomnienie wiadomości dotyczących błonnika pokarmowego, a w szczególności:

  • fizjologiczna rola błonnika pokarmowego
  • dzienna norma spożycia
  • produkty spożywcze obfitujące w błonnik

Charakterystykę diety bogatoresztkowej znajdziecie w prezentacji.

Po zapoznaniu się z materiałami opracujcie przykładowy jadłospis i przyślijcie do sprawdzenia na adres dorotagajowy@wp.pl.

Ze względu na przesunięcie terminu Waszych praktyk sprawdzian z diet przełożyłam z na 12.05.2020 r.

Dorota Gajowy